DVANAESTI ZAVIČAJNI SUSRET U BEŠNJEVU 30.JULA

Organizacija tradicionalnog zavicajnog susreta besnjevaca i prijatelja

Moderator/ica: moderatori

DVANAESTI ZAVIČAJNI SUSRET U BEŠNJEVU 30.JULA

PostPostao/la Satko dana 24 maj 2016 11:52

Kao i prethodnih jedanaest godina pozivam sve Bešnjevce, njihove prijatelje i sve one kojima Bešnjevo ,nas zavicaj i druzenje sa nama nešto znači na DVANAESTI ZAVICAJNI SUSRET BEŠNJEVO 2016 u SUBOTU 30.jula 2016.godine. Susret je presao u tradiciju i odrzava se svake zadnje subote u julu mjesecu. Ujedno MOLIMO da ovu obavijest prenesete zainteresiranim osobama koje nemaju pristup internetu.

U pripremi i organizaciji susreta svake godine je sve više problema. Sve je manje osoba koji žele, osim svog dolaska, na bilo koji način da pomognu organizaciju susreta. Organizacijski odbor za pripremu susreta se "raspao". Knjiga je pala samo na tri slova, Dulu, Husu i Nihu koji se aktivno uključuju u organizaciju susreta i normalno naši Barakovci iz Sarajeva (Azrai Enes) koje posebno ističem. Još 5 - 6 osoba pristaju da novčano pomognu podmirenje troškova. Nemoguće je pronaći osobu koja hoce da se podvrgne ponizavanju i vrijedjanju pri prosenju po 2-3 Eura da se prikupi 200 EUR za plaćanje muzičara i najma stolova, klupa i satora. Prije mjesec dana poslao sam upit na pedesetak adresa osobama za koje sam mislio da mi svojim sugestijama zele pomoći u organizaciji susreta. Istu večer dobio sam odgovor samo od ( 7 ) Ese, Enise, Fude, Huse, Mustafe, Senade i Bibe. Izgleda da ostali misle kome treba susret neka sebi i organizira.

Kod tolikog "haliluka" i neobradjenog polja, najmanje što smo očekivali je da ćemo imati problem oko izbora mjesta održavanja susreta i dopuštenja vlasnika zemljišta da na njihovim livadama organiziramo susret. Neki bezobrazno traze da im platimo 100 KM sto gazimo po njihovoj njivi taj dan. Nekima smeta da susret bude u blizini njihovog voćnjaka zbog mladih sadnica sljiva itd. Različita su mišljenja o programu susreta. Umjesto opuštenog zajedničkog druženja pojedini žele da se susret pretvori u isključivo vjersku manifestaciju ( zabrana konzumiranja alkohola, igre, pjesme i veselja, da se susret ne bude blizo mezarluka, ...). Niko nikome ne treba propisivati kako ce se druziti i traziti od drugih da se ponasaju isto kao i on. Ono sto nekome ne odgovara ne treba u tome ni sudjelovati.

Susret nije zamisljen kao vjerska manifestacija bilo koje konfesije. Svi su dobro došli bez obzira na nacionalnu pripadnost i njihova religiozna opredjeljenja. Ne smeta nam da se iskoristi prisustvo velikog broja osobau u selu u te dane i da oni koji zele organiziraju za sebe bilo kakve vjerske manifestacije po strogo vjerskim propisima i obicajima. Zbog organiziranja mevluda i kolektivnog posjeta mezarima, nazalost, mnogi su shvatili da je i zavičajni susret vjerska manifestacija slicna Ajvatovici koju treba organizirati po strogo serijatskim propisima.

Budimo svjesni da svi nemamo iste stavove i mišljenje po mnogim pitanjima iz života pa i ovim. Ne tržimo da se svi na isti način u različitim situacijama ponašamo i uvažavajmo jedni druge i poštujmo pravo svakog pojedinca da ima svoj lični stav. Malobrojna smo zajednica i ne dopustimo da nas te razlike posvađaju i udalje jedne od drugih. Od međusobnih razlika neuporedivo je više onog što nas spaja (zavičajne, rođačke, komsijske i prijateljske veze, nekadasnje zajednicko druzenje i pomaganje, djetinjstvo, odrastanje, ...). Idejom o organiziranju naših Zavičajnih susreta imali smo želju da jacamo nasu slogu i zajednistvo. Na nasu veliku radost u tome smo i uspjeli. Obnovljena su mnoga stara poznanstva i prijateljstva i stvorena nova. Posebno se ponosimo sklapanjem poznanstava među našim potomcima i jačanju njihove povezanosti sa našim zavičajem. Naši dolasci na susrete potakli su mnoge da obnove svoje porušene kuće, gradnju džamije, uređenje mezarluka, ... Zaista bi bila velika šteta za selo i sve nas (zbog naše ravnodušnosti i nesudjelovanja u organizaciji susreta) da se ova hvale vrijedna tradicionalna manifestacija prekine. I nećemo je prekidati dok nas ima bar desetak koji zele da se taj dan susretnemo i druzimo u nasem BESNJEVU.

Zbog prethodno navedenih problema ove godine cemo prepustiti svakome tko taj dan dodje u BESNJEVO da svoj i svojih gostiju boravak organizira onako kako mu nabolje odgovara. Da li cete ibadetiti cijeli dan ili se družiti i veseliti uz muziku i pjesmu pijuci alkohol ili bez njega izaberite sami. Ogranicenje koje svi trebamo postivati je da svojim ponasanjem ne ugrozavamo i ne uznemiravmo druge.
Zadnja izmjena: Satko; 29 jul 2016 23:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
Satko
 
Postovi: 106
Pridružen/a: 26 dec 2004 17:21
Lokacija: Požega, Hrvatska

Re: DVANAESTI ZAVIČAJNI SUSRET U BEŠNJEVU 30.JULA

PostPostao/la Satko dana 29 jul 2016 23:00

Ipak je doslo do promjena u organizaciji susreta. Na inicijativu Zakira, Ese i Mustafe formiran je novi organizacioni odbor za pripremu susreta. Zakir, Eso, Mustafa, Asim Tahirov, Malik, Niho, Dule i Satko prihvatili su obvezu da organiziraju ovogodisnji susret na Ahmetovoj, Salihovoj i Vejsilovoj Ogradici.
Satko
 
Postovi: 106
Pridružen/a: 26 dec 2004 17:21
Lokacija: Požega, Hrvatska


Natrag na Zavicajni susret u Besnjevu

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron